Címlap

Határtalanul

GINOP pályázat

Alapítvány

Pénziránytű

Vízdij

Comenius projekt

Iskolánk, a Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája 2009. februárjában négy másik európai partneriskolával közös pályázatot nyújtott be a budapesti Tempus Közalapítványhoz. A Comenius pályázat keretén belül az ún. Lifelong Learning Programme (Életen át tartó tanulási program) alprogramba pályáztunk.

 

A korábbi években már sikeres együttműködés alakult ki iskolánk valamint a németországi Großenhain és a holland Stevensbeek iskola között, így e két iskola részvétele a közös pályázatban adott volt. Még két nemzet iskolája csatlakozott, egy olasz, illetve egy lengyel iskola, így tehát 5 ország iskolája adta be közös pályázatát, melynek megírása koordinátor iskolaként a magyar iskola feladata volt.
A beadott pályázatok egyedi, nemzeti elbírálása, valamint nemzetközi szintű értékelése hónapokat vett igénybe. 2009. júliusában értesültünk arról, hogy pályázatunkat támogatták. Szintén támogatást kapott a német, holland és olasz partneriskola, így velük - az előzetesen Németországban, 2008. szeptemberében megtartott előkészítő látogatáson megbeszéltek szerint - 2009. szeptemberében Kecskeméten projektindító találkozót szerveztünk. E találkozón a nyertes országok intézményei valamennyien képviseltették magukat, s a projekt elindításához szükséges feladatok és teendők újra megbeszélésre, illetve elosztásra kerültek. Ezzel kezdetét vette a két tanévre (tehát a 2009/10 és 2010/11-es tanévekre) szóló együttműködés.
A projekt munkanyelve az angol nyelv, címe pedig A Sound Mind in a Sound Body, azaz Ép testben ép lélek. Hogy mi, az együttműködésben résztvevő iskolák mit értünk ez alatt, azt a célok között igyekeztük megfogalmazni, világossá tenni. Központi eleme a pályázatnak az egészséges életmódra nevelés. Célunk, hogy a középiskolai tanulókat hozzásegítsük ahhoz, hogy ésszerű döntéseket tudjanak hozni az egészségükkel, életmódjukkal kapcsolatban hosszútávon is. Fontosnak tartjuk, hogy egy egészséges generáció nőjön fel, hiszen ez sok pozitívumot jelent helyi, országos és nemzetközi viszonylatban is. Az a tény, hogy egy egészségtudatosabb generáció van felnövőben előrevetíti azt, hogy talán ezek a tanulók felnőttkorukban kevesebb egészségügyi problémával rendelkeznek majd, mert okosabban tudnak dönteni az egészséggel kapcsolatos kérdésekben. Célunk az is, hogy felhívjuk figyelmüket arra, hogy melyek azok a tényezők, rossz szokások, melyek egészségüket veszélyeztetik, s igyekszünk közösen megoldásokat találni ezek kiküszöbölésére. Felhívjuk majd tanulóink figyelmét a rendszeres testmozgás és testápolás fontosságára is, remélve, hogy mindezek által a fiatalok egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb generációja válik felnőtté iskolánkban.
Fontos, hogy ezen céljaink eléréséhez a partnerintézmények diákjai és tanárai az angol nyelvet, mint munkanyelvet, valamint az információ és kommunikációs technológia eszközeit aktívan felhasználják. Minden elért eredmény, produktum megtekinthető és hozzáférhető lesz egy közös felületen, melynek neve ejournal. Ide töltik majd fel a résztvevő iskolák eredményeiket, tapasztalataikat. A produktumok között szerepel majd egészséges ételeket tartalmazó nemzetközi naptár. Szerepel továbbá életmóddal és étkezéssel kapcsolatos napló, miniszótár, és még sok egyéb. Mindez azzal a céllal, hogy iskolánk tanulóin keresztül megismertessük a tágabb környezettel is az egészséges életmód fontosságát. Az érdeklődők a pályázat előrehaladásáról az iskola honlapján, valamint az iskolában kialakított Comenius-sarokból kaphatnak bővebb felvilágosítást.
 
Szabó Katalin